25 Aralık 2012 Salı

MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

 Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2013 Yılında Para ve Kur Politikası'nı açıkladı. 2013 yılında istisnai haller dışında döviz alım ihalesi yapılmayacağını söyledi. Başçı, 2015 yılı enflasyon hedefinin de 2013, 2014 yılları için olduğu gibi %5 olarak belirlendiğini bildirdi. Başçı, 2 Ocak 2013 tarihinden itibaren Merkez Bankası'nın Döviz Depo Piyasası'ndaki aracılık faaliyetlerine ve gün içi döviz satım ihalelerine son verileceğini belirtti.

 Yeni yapısal aracın kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklar olduğunu söyleyen Başçı, kaldıraç oranlarına göre uygulanacak
zorunlu karşılık politikasına göre ilk aşamada, 2013 yılı son çeyrek ortalama kaldıraç oranı yüzde 3-yüzde 3.5 arasında kalan bankalara 2014 yılından itibaren başlamak üzere üç kademede 1- 2 puan aralığında ilave olarak zorunlu karşılık yükümlülüğü getirileceğini belirtti.

Başkan Erdem Başçı, toplantıda Merkez Bankası'nın 2010 yılının sonlarından itibaren finansal istikrarı da gözeten farklı bir politika tasarımına giderek araç kümesini çeşitlendirdiğini belirtti. Başçı, "Bu doğrultuda TCMB, fiyat istikrarından ödün vermeden finansal istikrarı da desteklemek amacıyla son iki yılda faiz koridoru ve Rezerv Opsiyonu Mekanizması gibi yeni araçlar geliştirmiştir" dedi.

 Merkez Bankası'nın 2010 yılında kredilerin hızlı büyüme eğilimine girmesi, Türk lirasının aşırı değer kazanması ve cari dengenin bozulma eğilimine girmesi üzerine 2010 yılının sonlarından itibaren makro finansal risklerin azaltılması konusuna odaklandığını dile getiren Başçı, cari dengedeki bozulmayı kontrol altına almak ve ekonomiyi daha sağlıklı bir büyüme kompozisyonuna kavuşturmak için kredi büyümesinin yavaşlatılması ve Türk lirasının iktisadi temellerle daha uyumlu hale getirilmesi amaçlandığını dile getirdi. Başçı, "Kredilerin yavaşlatılması konusunda diğer otoritelerle eş güdüm halinde zorunlu karşılık oranları, likidite politikası, aktif risk ağırlıkları, genel provizyonlar ve kredi veya değer oranı gibi politika araçları kullanılmıştır. Türk lirasındaki aşırı değerlenmenin giderilmesi için ise politika faiz oranları düşürülmüş ve faiz koridoru aşağı yönlü genişletilerek kısa vadeli piyasa faizlerinin oynak seyretmesine izin verilmiştir" dedi.

TCMB Başkanı Başçı "Aşırı borçlanma ve makroekonomik dengesizliklere dair riskler dikkate alınacak" dedi. Ayrıca dalgalı döviz kurunun devam ettirileceğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder