30 Aralık 2012 Pazar

ALTIN TUTAN ÜLKELER

Dünyada en fazla altın rezervine sahip 40 ülke ile finans kuruluşlarının ellerinde tuttukları altın rezervi 30 bin tona çıktı. Dünya Altın Konseyi'nin 3. çeyrek verileri doğrultusunda Türkiye'de listede ilk 20 içine girmiş durumda.


Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre, ABD, 8 bin 133,5 tonla dünyanın
en fazla altın rezervine sahip ülke iken, Türkiye, 302,4 tonla bu kategoride 18'inci sırada yer alıyor. ABD'nin altın rezervi toplam rezervinin yüzde 77'sini, Türkiye'nin ki ise yalnızca yüzde 15'ini oluşturuyor. Merkez Bankası verilerine göre, 2012 yılının 9'uncu ayında bankanın elinde bulundurduğu altın rezervi, 17 milyar 288 milyon 600 bin dolara karşılık geliyor.

IMF, uluslararası finans kuruluşları arasında 2 bin 814 tonla en fazla altın rezervine sahip kuruluş durumunda. Avrupa Merkez Bankası (ECB) de 502,1 tonla en fazla altın rezervine sahip ikinci finans kuruluşu konumunda bulunuyor. ECB'nin altın rezervinin toplam rezerv içindeki payı yüzde 34'lere karşılık geliyor.

Almanya, 3 bin 395,5 ton altın rezerviyle dünyada en çok altın rezervine sahip ikinci ülke olurken, bu ülkenin altın rezervi toplam rezervinin yüzde 74'üne karşılık geliyor.

2 yorum:

  1. Altın rezervleri çok önemli bence. Türkiye kendi rezervlerini arttırırsa kriz dönemlerinde piyasaya daha çok güven verecektir.

    YanıtlaSil
  2. Söyleminiz doğru. Sonuçta 2007 sonu itibariyle yaşanan küresel kriz ortamında döviz rezervi yüksek olan ülkelerin piyasalarına güvenin daha fazla olduğunu gördük. Ancak Türkiye rezervlerinin bu oranların çok daha üstüne çıkması şart. Merkez Bankamız'da bunun farkında.

    YanıtlaSil